TEDxBreda 2018 groot succes

Door Natascha Leenstra
op 17 april 2018 om 1:25

Bekijk het hele verhaal

Bijna 400 bezoekers genoten donderdag 12 april van het internationaal georiënteerde TEDxBreda-evenement in Breepark. Een team van 24 vrijwilligers werkte hier ruim een jaar lang naar toe. Samen met een aantal sponsors en de hulp van studenten van De Rooi Pannen was het evenement van 14.00 tot 19.30 uur één grote beleving voor publiek én sprekers.

De dag werd geopend met een act van Dundas producties: “Echt super-spectaculair!” zei een van de bezoekers na afloop. Het hoofdprogramma -volledig in het Engels- bestond uit 11 sprekers, waarvan sommigen uit andere landen waren aangetrokken (Australië, Italië en België). “Een fantastische ervaring om van begin tot eind mee te maken”, volgens Susan Mutsaers, een van de sprekers. De sprekers werden in de maanden vooraf intensief begeleid door het programmateam van TEDxBreda en coachingbureau Speaking Happens.

Alhoewel sommige sprekers vooraf wat last hadden van plankenkoorts slaagde iedereen er in om zijn verhaal goed over te brengen. De 14-jarige Simran Sejpal had zich voorbereid door zich voor te stellen hoe haar ‘worst case scenario’ er uit zou zien. Gelukkig kwam dat scenario niet uit en waren velen onder de indruk van haar TEDx Talk over het positieve nalatenschap van social media dat ze met haar generatie wil achterlaten. Ondernemer Steven Claeys maakte van zijn beperking een kans door een moderne, hippe en comfortabele rolstoelbroek te ontwerpen. De zaal was muisstil toen hij vertelde over de lessen die hij geleerd had in de levensbedreigende seconden van het auto-ongeluk dat tot zijn verlamming leidde. Tussen de TEDx Talks door ging host Niels Houtepen de interactie aan met het publiek door ze te betoveren met verschillende illusies, de acteurs van Theaterwerkplaats TIURI en leerlingen van Orion College zorgden voor ontroering met hun prachtige voorstelling en muziek en individuele kunstenaars verrasten met een lichtspel en live getekende infographics van de TEDx Talks.

De hele dag stond in het teken van ‘ergens op een andere manier naar kijken’. Naar ontwikkelingen in de wetenschap en medische wereld, naar het klimaat, de samenleving, de persoonlijkheid van dieren, de verhouding van mens tot mens, en vooral: wat we zelf kunnen doen om dit allemaal te verbeteren. “Het heeft me op nieuwe ideeën gebracht”, “Het heeft mijn ogen wel geopend”, “Ik ben geïnspireerd”: iedere bezoeker kon persoonlijk iets uit de TEDx Talks halen.

De TEDx Talks zijn professioneel gefilmd tijdens het evenement en worden na goedkeuring van het internationale TED-orgaan op het TEDx-Youtube-kanaal geplaatst, zodat iedereen, overal ter wereld, de TEDx Talks zien. Alle elf sprekers hadden hun eigen persoonlijke boodschap en zijn de moeite waard om na te kijken. Op www.tedxbreda.nl of de Facebook-pagina komt binnenkort meer informatie.

TEDxBreda 2018 groot succes
Natascha Leenstra

Leuk verhaal?
Delen en reageren is altijd een optie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *